onsdag 20. juni 2012

Universitetets frie fugler

Labyrinten med bassenget i midten - og måsen som koser seg.
Universitetet i Tromsø. Et lite, tankeoppbyggende universitet. På ei øy, langt nord i et lite land.

På campus i Breivika er det laget en labyrint. Den er laget med bakgrunn i forhistoriske funn av slike labyrinter i Nord-Norge (les: Finnmark og tilgrensende områder i Russland). I midten av denne labyrinten, er det laget et rundt basseng der vannet renner utover dets kanter. Det er et kunstverk av Guttorm Guttormsgaard.

Jeg har direkte utsikt mot labyrinten og bassenget i dens midte. I fint vær kommer både studenter og ansatte for å sette seg her, for å nyte sola og en god temperatur. Småunger tiltrekkes av bassenget, enten for å sprute vann eller for å kaste småstein oppi det. Småstein som vaktmesterassistenene plukker opp, igjen og igjen. Rektorer, professorer og andre som skal fotograferes, stiller opp med labyring og basseng som bakgrunn.

Bassenget ble ferdig tidlig på 90-tallet da jeg ennå var student her. Noen av mine medstudenter satte seg i bassenget, nesten nakne, på et nachspiel. Vannet skulle holde nærmere kroppstemperatur. De var glade. Jeg var ikke der, men ble misunnelig. Seinere har slike sprell mistet glansen.

Nå har bassenget blitt måsebad. Måsen storkoser seg , svømmer rundt og drikker av det leskende, stadig utskiftende vannet. Kråker, skjærer og ikke minst småfuglene holder seg på ærbødig avstand. Måsene dominerer derfor fuglelivet på campus, akkurat slik de dominerer fuglelivet på resten av byen og øya.

Men rypene lar seg ikke affisere så lett av måsen. Når en rypeflokk, uansett størrelse, tar campus i besittelse, overses måsen. Vi lytter til rypas kaklende lyder, beundrer den der den sitter ganske så nær oss. Hva vi enn måtte tenke om måsen, er vi henført til det ville, til naturen og gleden ved å være der i det universitetsrypa tar oss med sin tilstedeværelse.

Universitetsrypene kakler ut sitt budskap.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar